Madklummen

Gastronomisk guide med spot på specialiteter

Gantry 5

Gastronomisk guide med spot på specialiteter

Ekstra jomfru olivenolie - de gyldne dråber

Olivenolie2
Du har nok hørt, at olivenolie er sundt – og sundere end mange andre fedtstoffer. Men er en olivenolie til 25 kroner nede i din lokale discountbutik også et godt valg?

Her får du et par tips til, hvordan du kan aflæse, dufte og smage, om en olivenolie er af god eller dårlig kvalitet...

Middelhavslandene – hvor 93 % af verdens produktion af olivenolie foregår - har for længst fundet ud af de positive egenskaber ved olivenolie, men her i Danmark går det lige lidt langsommere. Mange forbrugere ved ikke nok om olivenolie - udvalget i supermarkederne (hvor danskernes kulinariske virkelighed udspiller sig) er ikke imponerende, og der bliver kigget mere på prisen end kvaliteten.

Kvalitet koster mere end billige blandingsolier
Olivenolie er ikke bare olivenolie. Det er klart, at en flaske til 25 kroner i supermarkedet ikke er den allerbedste. Som alt andet i livet, så må man betale for kvalitet! Og hvis man først begynder at interessere sig en smule for olivenolie og smage sig frem, så er det faktisk ikke svært at skelne.
Man kan blive ved med at overraskes over, hvor forskelligt olivenolie dufter og smager. Start med at dufte til den! Dét er første skridt til at definere om en olie er god eller dårlig. Men når du først har smagt en god olivenolie, bliver det umuligt at gå tilbage til de billige blandingsolier af tvivlsom oprindelse i supermarkedets hylder. Det er lidt ligesom tøj – hvis du først har vænnet dig til silke, så er det svært at være helt lige så lykkelig i polyester!

Merula
Lækker dåse, lækkert indhold. Her er det den spanske ekstra jomfru olivenolie Merula, der består af de spanske olivensorter Picual, Arberquina, Hojiblanca og Morisca. En blandingsolie af høj kvalitet.


Hundredevis af europæiske olivensorter
Alene i Spanien finder man over 600 forskellige olivensorter og Italien har mere end 350, og de kan alle give vidt forskellige smagsoplevelser.

En olivenolies smag, farve og duft kan afhænge af disse faktorer:

  • Regionen (dvs. også jordbunden og klimaet)

  • Olivensorten

  • Blandingsforholdet (er der kun brugt én olivensort eller er det en blanding af flere forskellige, og hvordan er balancen mellem sorterne?)

  • Høsttidspunktet

  • Produktions – og høstprocessen

  • Årstallet (høstens kvalitet kan variere fra år til år)

Fire typer etiketter i EU
Når du skal udvælge en olivenolie, så er det også meget vigtigt at læse på etiketten, for man kan godt blive ganske overrasket. Selvom olien har et spansk eller italiensk navn, så er det slet ingen garanti for oprindelsen. Kendte italienske  mærker som Monini, Sant'Agata og De Cecco er f.eks. ikke lavet af italienske oliven, så husk at læse etiketten grundigt.

Disse fire typer etiketter findes i EU:

  • Hvis der står f.eks. står "100 % italienske olivenolie" eller " 100 % spanske olivenolie" (eller et andet EU-land), kan du regne med, at olivenolien udelukkende har oprindelse i det anførte land.
  • Hvis der står "Sammenstikning af olivenolie med oprindelse indenfor EU" eller en henvisning til EU, så kan olien stamme fra flere forskellige EU-lande
  • Hvis der står "Sammenstikning af olivenolie med oprindelse inden for og uden for EU" eller en henvisning til oprindelsen inden for EU eller uden for EU, så stammer olien fra oliven, der er dyrket både indenfor og udenfor EU
  • Hvis der står "Sammenstikning af olivenolie med oprindelse uden for EU" eller en henvisning til oprindelsen uden for EU, så stammer olien fra oliven, der er dyrket udenfor EU

Desuden kan du kigge efter, om olien er klassificeret med en regional oprindelsesbetegnelse, som knytter olivenolien til et afgrænset område. Olivenerne skal være dyrket i samme afgrænsede område hvor olivenudvindingsmøllen ligger.

Terraliva
Terraliva-olien betragtes som blandt verdens ti bedste. Den er økologisk og DOP-mærket Monti Iblei, baseret på kun én olivensort, nemlig Tonda Iblea, der kun findes på Sicilien


 Der findes fire lovlige betegnelser, som er fastsat af EU, hvor ekstra jomfru olivenolie er den ypperligste:

  • Ekstra jomfruolie: "Olivenolie af bedste kvalitet, der er udvundet direkte af oliven og udelukkende ved mekaniske processer" (denne olie skal være 100 % fejlfri)

  • Jomfruolie: "Olivenolie, der er udvundet direkte af oliven og udelukkende ved mekaniske processer"

  • Olivenolie — bestående af raffineret olivenolie og jomfruolie: "Olie, der udelukkende indeholder raffineret olivenolie og olie udvundet direkte af oliven"

  • Olie af olivenpresserester (sansa): "Olie, der udelukkende indeholder olie fremstillet ved behandling af det produkt, der er fremkommet efter udvinding af olivenolie, og olie udvundet direkte af oliven," eller "Olie, der udelukkende indeholder olie fremstillet ved behandling af olivenpresserester og olie udvundet direkte af oliven" (det vil sige, at olien er et udtræk af resterne efter pres med hjælp af en katalysator)

Klik her for at læse mere om EU-lovgivningen i den nyeste forordning EU Nr. 29/2012.

Olivenoliesmagning
Brød, vand, olivenolie, kuglepen og en blok - så er smagningen i gang
!

Tre fagbegreber definerer olien
Når fagfolk fra olivenoliepaneler bedømmer og smager olivenolie for at klassificere olien, så bruger de ikke subjektive ord som f.eks. "stald", "halm", "saddel" eller "fugtig jordbund" til at beskrive oplevelsen. Når de positive organoleptiske egenskaber skal vurderes, bruger man disse tre definitioner, der er fastsat af Det Internationale Olivenråd (verdens eneste mellemstatslige organisation indenfor olivenolie og spiseoliven, der blev grundlagt i FN-regi Madrid i 1959):

  • Frugtagtig (kan suppleres med grøn eller moden, afhængig af duftfornemmelserne)
  • Bitter
  • Skarp

De færreste olivenolieproducenter skriver på etiketten, om olien er mild eller intens. Her må du igen dufte og smage dig frem, men hvis du først begynder at dufte og smage til din olie og laver nogle små sammenligninger mellem forskellige olier, så er det faktisk ikke så svært at definere.
Du kan prøve at lave din egen minismagning. Køb en billig og køb en dyr - og se, om du kan smage forskel.

Husk i øvrigt, at olivenolie ikke bryder sig om ilt, varme og lys.

Carolina3
Bloggeren har næsen i glasset med olivenolie

700.000 producenter i Italien
I Italien – landet med de 220 millioner oliventræer - er det hovedsageligt regionerne Veneto, Toscana, Abruzzo, Lazio, Puglia, Calabria og Sicilien, der producerer olivenolie (men især Puglia), og der findes omkring 700.000 producenter i Italien. Heraf er cirka 500.000 medlemmer af UNAPROL, der er sammenslutningen af italienske olivenolieproducenter, der netop kører nu en kampagne med støtte fra EU, der skal oplyse de danske forbrugere om olivenolie, så de bliver bedre til at træffe kvalificerede valg og fravalg. Det bliver spændende at følge, om missionen lykkes!

Er olivenolie dyrere end vin?
Selvom det kan virke dyrt at give f.eks. 80-100 kroner for en flaske ekstra jomfruolivenolie, så husk på, at man bruger ganske lidt ad gangen, og at olien derfor kan vare relativt længe. Sammenlign så med en flaske vin: Den bruger man gerne ekstra penge på, selvom indholdet kun rækker til en aften.
Og - som italienerne siger: De fleste ting i livet, som man kan blive fristet af, er enten amoralske eller ikke gode for dig. Men heldigvis gælder det ikke for oliveolie: Det er sundt, smager godt og er ikke amoralsk!

Gastronomiske gourmetgrise
En gris i fåreklæder
 

Kommentarer 3

Gæst - per - torsdag, 13. juni 2013 20:00

super artikel - minder mig lige om smagningen i Bella, som var super Per

super artikel - minder mig lige om smagningen i Bella, som var super Per
Gæst - Nana - torsdag, 5. marts 2015 10:46

Hej. Er det rigtigt at det fleste olivenolie er uægte og at de bruge andre olie og smage og farve i ,så man tror at den er det bedste oliven olie ,og hvilke mærke kan man købe for det ægte oliven olie ?

Hej. Er det rigtigt at det fleste olivenolie er uægte og at de bruge andre olie og smage og farve i ,så man tror at den er det bedste oliven olie ,og hvilke mærke kan man købe for det ægte oliven olie ?
Gæst - Carolina Kromann - fredag, 6. marts 2015 13:00

Hej Nana
Dem, der vil snyde, vil altid prøve at finde måder for det. Men der er efterhånden begrænsede muligheder for fusk, da alle ekstra jomfru olivenolier bliver bedømt af testpaneler og undergår laboratorieanalyser. Hvad angår kvaliteten, så er det bedst at gå efter de olier, der er fremstillet af en enkelt navngivet producent, frem for de olier, der er blandet af forskellige oliven, der kan komme fra mange forskellige steder.
Catherine Fogel, der er dommer i ONAOO, som er den italienske organisation for olivenoliesmagere, anbefaler, at man altid går efter en olie, der er DOP-mærket (D’origine protetta). Så har man sikkerhed for olivensorten og oliens oprindelse. Hun tilføjer, at farven intet har at gøre med kvalitet, men at den kan afhænge af den enkelte olivensort og hvornår oliverne er blevet plukket og presset. Det er naturligvis også altid en god idé at gå i en specialbutik, hvor personalet kan rådgive om produkterne.
Mvh
Carolina

Hej Nana Dem, der vil snyde, vil altid prøve at finde måder for det. Men der er efterhånden begrænsede muligheder for fusk, da alle ekstra jomfru olivenolier bliver bedømt af testpaneler og undergår laboratorieanalyser. Hvad angår kvaliteten, så er det bedst at gå efter de olier, der er fremstillet af en enkelt navngivet producent, frem for de olier, der er blandet af forskellige oliven, der kan komme fra mange forskellige steder. Catherine Fogel, der er dommer i ONAOO, som er den italienske organisation for olivenoliesmagere, anbefaler, at man altid går efter en olie, der er DOP-mærket (D’origine protetta). Så har man sikkerhed for olivensorten og oliens oprindelse. Hun tilføjer, at farven intet har at gøre med kvalitet, men at den kan afhænge af den enkelte olivensort og hvornår oliverne er blevet plukket og presset. Det er naturligvis også altid en god idé at gå i en specialbutik, hvor personalet kan rådgive om produkterne. Mvh Carolina
Already Registered? Login Here
Gæst
lørdag, 23. september 2017