Madklummen

Gastronomisk guide med spot på specialiteter

Gantry 5

Gastronomisk guide med spot på specialiteter

Amandus Ost & Delikatesser: Blommetrifli & Tiramisù

AmandusBlog

”Kvalitet er noget, man hurtigt kan vænne sig til!” smiler Laila, der sammen med sin mand Poul-Åge står bag butikken Amandus Ost & Delikatesser i Charlottenlund. Parret, der er uddannet kok og tjener, og som tidligere har haft deres egen restaurant på Sydsjælland, overtog for ti år siden den lyse og svale butik, hvor man finder alt fra hjemmelavet gazpacho til tapenader og lækre lune retter, et kæmpe udvalg af specialoste, knasende snacks og udsøgt chokolade.

Amandus Ost & Delikatesser er et sted med traditioner, for butikken har eksisteret i 60 år. Grundlæggeren Amandus havde den i 25 år, siden overdrog han den til sin søn, der også kunne fejre 25 års jubilæum bag disken. For ti år siden overtog Laila og Poul-Åge Kofoed så lokalerne, som netop er blevet lavet om, så de fremstår endnu mere åbne og indbydende.

Vi er i Charlottenlund, hvor kunderne oser af underspillet overskud og god smag. Her bærer de yngre generationer løbetøj op ad formiddagen på en stilfuld, casual måde og de væsentlig ældre generationer stadig tager makeup på og har ordnet hår, selvom de bare smutter forbi for at købe en bid ost og et stykke håndlavet chokolade. Her har man tid og man værdsætter kvalitet, og derfor går man naturligvis til en fagmand, når der skal handles ind.

”Vi har mange stamkunder”, fortæller Laila, og uddyber: ”Mange af vores yngre kunder er født og opvokset i området, og de flytter tilbage efter studierne, når de får job og familie. De kommer ned til os, fordi de vil have en rigtig ost i køleskabet, ligesom da de selv var børn. Og de ældre generationer fortsætter med at købe ost her, for det har de altid gjort.”

Laila og Poul-Åge forsøger at lave alt fra bunden, f.eks. er deres supper og saucer lavet på egen fond, og deres hjemmelavede drueagurker og syltede rødløg er et kæmpe hit. Desserterne har også mange fans. Poul-Åge fremhæver deres lækre trifli med blommer, som fotografen meget gerne prøvesmager, men den udsendte skribent får også øje på den italienske klassiker tiramisú (som er hendes personlige favorit), og derfor får vi også lige opskriften på den. Begge er lavet af mascarpone fra Gastro-Import; et samarbejde der går i tråd med Laila og Poul-Åges krav til råvarer, smag og kvalitet, og som går helt tilbage til dengang, da Amandus’ søn havde forretningen.

TiramisuBlog

Amandus Ost & Delikatessers opskrift på Tiramisú

1/5 dl. pasteuriserede æggeblommer
5 g. Nescafe
30 g. Økologisk rørsukker
Citronsaft og skal af ¼ økologisk citron.
2 dl. Mascarpone
1 dl. Økologisk piskefløde
Marsala
God kold kaffe
Italienske Savoiardi-kiks (ladyfingers)

Æggeblommer piskes luftige med sukker og citron.

Mascarpone piskes let sammen med piskefløden.

De 2 cremer piskes sammen, og piskes til lidt tung konsistens.

Lækkes i lag med Savoiardi-kiks som mellem hver lag dryppes med

Kaffe og Marsala

Til sidst sigtes lidt god kakao

AmandusTrifliBlog

Amandus Ost & Delikatessers opskrift på blommetrifli med karamelliserede mandler

Blommekompot:
½ kg sveskeblommer uden sten (gerne danske)
200 gram rørsukker
1 stang kanel

Blommer skylles og halveres, kom dem i gryden med det vand som følger med, lad dem simre forsigtigt med sukker og kanelstangen. Stil det koldt. (God idé at lave det dagen før).

Creme til trifli:
40 gram æggeblommer
40 gram rørsukker
½ stang vanilje
200 gram mascarpone
½ dl piskefløde

Pisk æggeblommer, sukker og vanilje til en god luftig "æggesnaps". Pisk forsigtigt mascarpone og piskefløde til en tyk creme i en anden skål, bland det med æggesnapsen og pisk det igen til cremen er godt tung.

Karamelliserede mandler:
100 gram rørsukker
200 gram mandler uden hinde

Karamellisér sukkeret på en pande og vend mandlerne i det. Stil det koldt. (God idé at lave det dagen før.) Hakkes lidt før brug.

Triflien lægges sammen når alt er koldt:

Først lidt mandler, herefter lidt blommekompot, lidt creme, gentages 2 gange.
Afslut evt. med at drysse lidt hakkede mandler på.
Serveres godt afkølet.

Se også Amandus Ost & Deikatessers opskrift på rabarbertrifli og læs mere om mascarponen fra C & E Gastro-Import ved at klikke her

Peter Mikkelsen fra Rambla: Håndskårne skiver af I...
Brian Mark Hansen: Stegt pighvar med grillet tomat...
 

Kommentarer

Der er endnu ingen der har kommenteret på dette indlæg.
Så du kan være den første til at kommentere på det.
Already Registered? Login Here
Gæst
tirsdag, 19. september 2017