Madklummen

Gastronomisk guide med spot på specialiteter

Gantry 5

Gastronomisk guide med spot på specialiteter

Helges Ost på Værnedamsvej: Delikatesser fra ost og vest

"Da jeg startede i butikken, kunne jeg slet ikke li' ost, kun Lillebror. Men jeg havde en stor interesse for mad. Efterhånden ved jeg meget om ost, men det er jo et kæmpe område ligesom vin. Man kan bare blive ved med at nørde med det!" lyder det fra Keenie, der for to år siden overtog Helges Ost på Værnedamsvej i København.

Vi møder 39-årige Keenie Green en tidlig morgen før åbningstid, for den lille butik midt på Værnedamsvej er ofte så fuld af kunder og travlhed, at man må gribe de få rolige øjeblikke. Her dufter allerede af hjemmebagt brød – runde osteboller, store luftige hvedebrød og rustikke, aflange rugbrød ryger ind og ud af ovnen; de sælges, leveres til nærliggende cafeer eller bliver til populære sandwich, fyldt med lækkerier fra den bugnende disk.

Inspiration eller aflivning
"Jeg troede aldrig, at jeg ville begynde at kunne li' blåskimmel, men det elsker jeg i dag. Især den italienske, der hedder Basajo, som er modnet i hvide Passito-druer fra Sicilien. I dag spiser jeg stort set alt ost – undtagen gedeost. Men jeg smager stadig på det!", forsikrer hun, og tilføjer så: "Kunderne får også altid lov til at smage på osten. Det er vigtigt at inspirere dem til at prøve noget nyt. Det værste jeg selv ved er, at stå med min kurv og stirre ned i supermarkedernes enerverende kølediske. De har alle sammen bare det samme kedelige udvalg, så man får sgu lyst til at aflive sig selv!", udbryder hun.

Særligt charcuteri og bredt sortiment
Sortimentet i hendes egen butik er bredt – du finder de alt fra klassiske danske oste til den røde Aged Leicestershire, halve Comtéer og oste med lavendel eller hamp, men udvalget af andre specialiteter er også ganske interessant: Trøffelsalami fra Piemonte, spaghetti med blæksprutteblæk, fransk pasta, kirsebær af sorte oliven, spansk Bonito-tun og græsk økologisk olivenolie, blot for at nævne nogle. I kølemontren ligger også mange slags specielt charcuteri, her iblandt Cecina de León, som er spansk oksekød, der er modnet i 12 måneder og derefter røget over egetræ i cirka 25 dage.

Hjem er Vesterbro
Det var egentlig et tilfælde, at Keenie endte som ejer af en ostebutik, men alligevel falder det helt naturligt: "Det kunne faktisk ikke være mere hjemligt!" funderer Keenie selv. Området, og især Vesterbro, er en stor del af hende. Hun er født i Saxogade, gik i skole i Oehlenschlægersgade og har tidligere arbejdet syv år i en anden butik rundt om hjørnet, på Gammel Kongevej. Som datter af en marskandiser og med en personlig passion for loppemarkeder, har hun altid haft interesse for at handle. Så det hele giver mening. Undtagen hendes navn, der var et af faderens skøre påfund  – han syntes bare, at Keenie lød godt. Og det er han ikke alene om. Ifølge den nyeste optælling fra Danmarks Statistik er der to personer i hele landet, der bærer navnet.

Konger og karakterer i gaden
At butikken ligger midt på den lille, bohemefyldte og franskinspirerede Værnedamsvej, betyder meget. Som Keenie siger: "Her er en rar stemning og alle kender hinanden. Der er jo mange konger i gaden – store personligheder, der vil noget med deres cafeer og restauranter. Det er fedt! Vi har også mange interessante karakterer blandt stamkunderne - både kunstnere, politikere, musikere, som kommer her fast."

Unge Oliver elsker ost
I baglokalet står hendes 21-årige medhjælper Oliver Wilson i sit ternede forklæde og styrer bagningen af morgenes mange brød. Han har holdt to sabbatår fra gymnasiet og skal snart starte på højskole på linjen for arkitektur og design, men har altid elsket ost, og at arbejde i en ostebutik er derfor en barndomsdrøm for ham: "Jeg har ønsket mig ost i fødselsdagsgave, siden jeg var ti år. Jeg har bare altid elsket osteborde! Stllton er klart min favoritost. Min far, som er englæder, introducerede mig til den, og det var en af de første typer, jeg smagte, der var en kvalitetsost, og ikke en sædvanlig Danbo. Jeg er utrolig glad for blåskimmel og er ligesom Keenie vild med Basajo. Jeg synes også, at Blu 61, som kommer fra samme italienske producent, er helt fantastisk," fortæller Oliver.

Vælger varer med hjertet
Kennie supplerer: "Det er nemt at sælge noget, man selv synes er fedt! Jeg vælger varer med hjertet, det betyder noget for mig, at dét jeg har i butikken, er lækkert. Ligesom glæden ved at tage et par helt nye sko på til fest – det er samme følelse, jeg får! Jeg er tilfreds med at sælge lidt af alting, jeg har ikke behov for at tjene millioner!"

Ikke en almindelig sandwich
Den personlige interesse for ost og delikatesser og den venskabelige, ligefremme tone, der er mellem de ansatte og kunderne, er med til at gøre Helges Ost til et særligt sted. Vi får en smagsprøve på det grove brød med tyndtskårne skiver af Cecina de León, pesto, gouda, grillede artiskokker, rucola, græske oliven og semi-dried tomater i. Den opgraderer enhver tanke om en almindelig sandwich, og vi får samtidig svaret på, hvorfor den lille butik ofte er proppet med stamkunder, der kommer igen og igen.

Sandwich blog

Sandwich fra Helges Ost: Tyndtskårne skiver af Cecina de León, pesto, gouda, grillede artiskokker, rucola, græske oliven og semi-dried tomater

Køkkenchef Martin Appel: Vi må gerne bruge vores f...
Af terroir er du kommet: Odsherred spirer
 

Kommentarer

Der er endnu ingen der har kommenteret på dette indlæg.
Så du kan være den første til at kommentere på det.
Already Registered? Login Here
Gæst
tirsdag, 19. september 2017