Madklummen

Gastronomisk guide med spot på specialiteter

Gantry 5
3 minutes reading time (572 words)

Amandus' rabarbertrifli med mascarpone

Amandus blog

Bloggen her dyrker ellers ikke opskrifter - det lader jeg de mange andre dygtige madbloggere om.
Men vil da alligevel lige dele denne fristende Rabarbertrifli med jer...

Det er butikken Amandus Ost i Charlottenlund, der står bag. De har i mange år købt specialiteter fra C & E Gastro-Import (hvor jeg jo arbejder), og derfor var de med i vores jubilæumsbog, da vi fyldte 25 år.

Amandus blog 2

Butikken i Charlottenlund hed oprindelig Alleens Ostebørs, da den åbnede i 1953, men 15 år senere rykkede den til den nuværende adresse og ændrede navn til Amandus Ost & Delikatesser.

Her oser ikke af ost, men af overskud. Her er svalt og indbydende, og man får simpelthen lyst til at handle her og lade sig friste og inspirere.

I 2005 overtog Laila og Poul-Åge butikken efter grundlæggerens søn Jørgen, der havde udviklet forretningen fra at være en klassisk ostebutik til at rumme flere delikatesser og mere charcuteri, som han bl.a. købte hos C & E Gastro-Import.

Poul-Åge og Laila har fortsat den udvikling og har siden suppleret med flere hjemmelavede produkter. De har begge en baggrund i restaurationsbranchen i bagagen – Poul-Åge som kok og tjener, og Laila som tjener.

"Arbejdstiderne er bedre, når man har sin egen butik. Og historien er den samme: Mad, vin og mennesker," smiler Laila. Det ses tydeligt, at parret trives med at være en del af dén fortælling.

Poul-Åge fremhæver mascarponen: "Den er dejlig fed og cremet. Den holder sin struktur og konsistens og har en dejlig smag. Perfekt til vores trifli. Vi bruger rarbarber om sommeren og blommer fra Fejø om vinteren."

Amandus blog 3

Mascarponen, som Amandus Ost får fra C & E Gastro-Import, kommer fra Caseificio del Cigno i Norditalien. De har også en hyggelig historie:

Luigi Oggionni blev født i 1912 i Ornago i den norditalienske region Lombardiet. Han var kun lige fyldt 20 år, da han begyndte at sælge lokalproduceret ost og smør fra sin motorcykelvogn med påskriften Burro Cigno. Det blev en så stor succes, at han i 1960'erne skabte sit eget firma, som han døbte Caseificio del Cigno.
Og så startede han et uhørt projekt: Han begyndte selv at fremstille mozzarella i Lombardiet, der ellers slet ikke har tradition for den type ost. I dag er det anden generation, nemlig sønnerne Giancarlo og Tiziano, der fremstiller friske produkter som f.eks. mozzarella, ricotta og den mascarpone, som Amandus Ost & Delikatesser bruger til denne trifli:

Rabarbertrifli med mynte, karamelliserede mandler og mascarponecreme

Rabarberkompot:

½ kg rabarber (gerne danske solmodne vinrabarber)
200 gram rørsukker
½ stang god vanilje
Lidt friske pebermynteblade

Snit rabarberne i cirka 2 cm lange stykker, skyl dem og kom dem i gryden med det vand som følger med, lad dem forsigtigt simre. Tilsæt sukker, vaniljekorn og hakket mynte og stil det koldt. (God idé at lave det dagen før).

Creme til Trifli:

40 gram æggeblommer
40 gram rørsukker
½ stang vanilje
200 gram mascarpone
½ dl piskefløde

Pisk æggeblommer, sukker og vanilje til en god luftig "æggesnaps". Pisk forsigtigt mascarpone og piskefløde til en tyk creme i en anden skål, bland det med æggesnapsen og pisk det igen til cremen er godt tung.

Karamelliserede mandler:

100 gram rørsukker
200 gram mandler uden hinde

Karamellisér sukkeret på en pande og vend mandlerne i det, stil det koldt. (God idé at lave det dagen før.) Hakkes lidt før brug.

Triflien lægges sammen når alt er koldt:

Først lidt mandler, herefter lidt rabarberkompot, lidt creme, gentages 2 gange.
Afslut evt. med at drysse lidt hakkede mandler og mynteblade på.
Serveres godt afkølet.

 

Cati - den kvindelige cortador
Øjj, økologi er for alle...
 

Kommentarer

Der er endnu ingen der har kommenteret på dette indlæg.
Så du kan være den første til at kommentere på det.
Already Registered? Login Here
Gæst
tirsdag, 17. september 2019