Madklummen

Gastronomisk guide med spot på specialiteter

Gantry 5
4 minutes reading time (789 words)

Anna Borgskog fra Château Forêt: ”Min mand laver kaffe, jeg laver mad!”

Anna blog
"Råvarer skal ikke hakkes, males eller blendes, de skal fremhæve sig selv!" erklærer Anna Borgskog, der sammen med sin mand Micael driver den lille hyggelige restaurant Château Forêt i Helsingborg. Om aftenen lyder her franske toner i højtalerne, og køkkenet er også fransk inspireret. Derfor var det naturligt at give restauranten et fransk navn, og det er faktisk en direkte oversættelse af deres efternavn: Château (Borg) Forêt (Skov/Skog).

Nordiske elementer med inspiration fra Europa og Asien
Trods den franske inspiration, er det for Anna Borgskog vigtigere, at råvarerne er sæsonbestemte og gerne lokalt fremstillede: "Vi vil egentlig hellere anvende det, der er, snarere end gå efter en speciel type mad. Vi har også nordiske elementer, ligesom vi er influereret af det europæiske og asiatiske køkken!" smiler hun. Men de fine hjemmelavede kager, pastelfarvede macarons og små chokoladekugler i montren bag disken er helt sine egne. Det er også Anna, der står for dem, for hun har altid elsket at bage og lave desserter.

Stamgæster og afslappet stemning
Egentlig var det de tre brødre Borgskog, der åbnede Château Forêt som bageri og café med frokostservering, men med tiden trådte to af brødrene ud og Anna, som havde mødt den ene bror Micael nogen tid før, kom ind. Bageriet blev solgt fra, og der kom større fokus på maden. Og det har vist sig at være en klog beslutning. Restauranten blev optaget i White Guide for et par år siden, hvilket har medført en del positiv omtale, og Château Forêt har nu fået mange faste stamgæster, som værdsætter den afslappede stemning og den gode mad. "I weekenderne er der åbent til frokost. Ellers er restauranten åben om aftenen tirsdag til lørdag, og i weekenderne er her ofte fuldt. Det føles lidt som om, man er kommet hjem, vi har en meget hyggelig og familiær atmosfære," forklarer Anna og tilføjer: "Men vi stræber efter at lave mad med et twist eller små detaljer, så det alligevel ikke er helt den samme slags mad, som man kan lave hjemme."

Han laver kaffe, hun laver mad
Annas drøm om en karriere i restaurantverden kom lidt bag på familien, hvor der gennem opvæksten ikke var fokus på avanceret madlavning. Men efter restaurantskolen og et ophold i Paris som servitrice blev hun overbevist om, at det var i køkkenet, hun hørte til. Så hun drog til den lille flække Grythyttan (der med hendes egne ord lå "otte mil udenfor alting") for at supplere kokkeuddannelsen med en treårig overbygning i Restaurant – og Måltidskundskab. Micael, der havde en baggrund som hovmester, gik også på skolen samtidig med Anna, men de blev først kærester et par år efter, da de mødtes i Helsingborg. "Micael og jeg har ingen diskussioner om, hvem der skal lave mad. Mange tror, at han er kokken her på Château Forêt, fordi hans far er kok, hans brødre er kokke, og han er gift med en kok. Men faktisk kan han knap nok koge et æg. Til gengæld er han god til at lave kaffe, smage på maden og hygge om gæsterne!" griner hun.

Gastro og Gastro-Import
Før Anna blev en del af Château Forêt, arbejdede hun bl.a. på restaurant Gastro i Helsingborg. Det var her, hun første gang stiftede bekendtskab med Gastro-Import som leverandør, og det samarbejde har hun holdt fast i: "Der er et bredt udvalg og høj kvalitet, det meste er samlet på ét sted, og der kommer hele tiden nye varer", smiler den 34-årige køkkenchef, der også har været en del af kokkeholdet Team Milko, det eneste hold i verden af udelukkende kvindelige kokke.

Ingen mix eller maskiner
På Château Forêt har Anna og Micael kun to ansatte – en kok og en servitrice. Køkkenet er ikke særlig stort, men Anna færdes hjemmevant i sit domæne, hvor hun går i gang med at tilberede to retter. Den ene er helt enkel, men så populær, at restauranten har kørt med den længe: Det er revet Gruyère med brødcroutoner og brunet smør. Næste ret består af tatar af skånsk okse, bøffelmælksmozzarella, semidried cherrytomater, ramsløg, aspsarges og ekstra jomfru olivenolien fra Castillo de Canena af Picual-oliven.
Anna kigger på tallerkenen, træder et skridt tilbage og konkluderer så: "Det er faktisk et ret godt eksempel på min madlavning. Jeg bruger ingen kunstige fremstillingsmetoder, mix eller maskiner. Det er enkelt, og af enkle råvarer, men i specielle kombinationer!"

Bøffelret blog

Oksetatar med tørrede tomater & bøffelmælksmozzarella

Til 4 personer

250 g friskkværnet eller fintskåret inderlår, ryg eller filet af okse.

Bland med salt, peber, Castillo de Canena Picual ekstra jomfru olivenolie, 1 spsk. dijonsennep & 2 æggeblommer.

Top det med bøffelmælksmozzarella i plukkede stykker, semidried cherrytomater, blancherede grønne asparges og smørblandede ramsløg.

Hæld Castillo de Canena ekstra jomfru olivenolie over, sammen med groft høvlede asparges.


Gruyere blog

Grottelagret Gruyère

Høvl grottelagret Gruyère på en tallerken, drys små brødcroutonger henover og hæld lunt, brunet smør over.

Isabell Seger fra restauranterne Fridas og Bonaser...
Robert Jacobsson fra Bord 13: ”Hellere arbejde på ...
 

Kommentarer

Der er endnu ingen der har kommenteret på dette indlæg.
Så du kan være den første til at kommentere på det.
Already Registered? Login Here
Gæst
torsdag, 17. oktober 2019