Madklummen

Gastronomisk guide med spot på specialiteter

Gantry 5
4 minutes reading time (884 words)

Den Gode Smag: Pirret på alle parametre

Per blog

”Jeg vil gerne ha’, at man bliver pirret på alle parametre”, lyder det fra Per Jørgensen, der i 2005 åbnede den lille hyggelige delikatessebutik Den Gode Smag på Torvet i Nyborg. Og vi forstår, hvad han mener, da vi træder ind til duften af kaffe og brød fra ovnen, og oplevelsen af at have en afslappet formiddag, hvor du ikke har travlt.

Oprindelig er Per udannet skolelærer, han underviste i mange år og var med til at starte Idrætsefterskolen i Oure, men efterhånden opstod lysten til at gøre noget andet: ”Så er det nu, tænkte jeg, jeg ville gerne være kreativ og bruge mine hænder, så jeg forfulgte min store interesse for mad, som jeg har fået fra min mormor. Jeg underviste faktisk også i hjemkundskab på skolen”, lyder det fra Per, der fortsætter: ”Det var et langt træk at opbygge en fast kundekreds, men nu er kunderne meget loyale, og jeg har opbygget en forretning, hvor nogle handler mere ”hos Per” end hos ”Den Gode Smag” – og den relation er vigtig. Jeg havde simpelthen det mål, at jeg ville have en sjovere og bedre hverdag, og det har jeg fået. Jeg har aldrig haft et bedre arbejdsliv end nu! Det er så livsbekræftende at få ros fra kunderne hver dag, det er jeg helt vild med! De er også med til at teste nye varer og kommer tit med input til butikken. Det er faktisk en af kunderne, der foreslog dén farve,” siger han og peger på den skriggrønne væg i butikkens lille caféområde.

Kunderne bliver verdensmestre med Pers hjælp
Per bliver konstant inspireret af kogebøger og madmagasiner, der også ligger fremme i lokalet, og han er en stor madnyder, der elsker at spise på restaurant. Ofte spørger kunderne, om han har forslag til, hvad de kan servere for deres gæster, og han kan hurtigt trylle noget frem, der på ti minutter får kunderne til at ”se ud som verdensmestre på en nem måde, fordi produkterne er sindssygt gode.” Per tilføjer: ”Jeg har også opdaget, at der mangler nem og sund mad til både de ældre og til børnefamilierne, der ikke har masser af tid eller overskud til at stå i køkkenet, så jeg laver også nogle klassiske varme retter til at tage med hjem, der både smager godt og er pæne at se på, f.eks. sprængt oksebryst med peberrodssauce. Jeg elsker at eksperimentere, og jeg har trænet og udviklet mine smagsløg hver eneste dag i de 13 år, jeg har været her. Jeg har ikke selv lavet trøffelsalamien – men jeg har udvalgt den. Men det er jo ligegyldigt, hvor begejstret jeg selv er for varerne – hvis kunderne ikke vil købe det, er der jo afregning ved kasse 1!” smiler han.

Trøffelsalami i skiver behøver ikke være så dyrt
Butikken er lys og indbydende, disken bugner af charcuteri og ost, på hylderne finder man specialiteter i poser, pakker og glas, og den anden ende af lokalet er indrettet som en lille café. Per fortæller: ”Konceptet har altid været det samme, lige siden jeg startede: Det skal være en sanselig oplevelse at træde ind i butikken, og jeg skal tilbyde kunderne kvalitetsprodukter, service, sparring og ideer. Det er vigtigt, at kunderne oplever en forskel på min butik, og så dét, de finder i supermarkedet, for dér kan de ikke fortælle historien eller vejlede kunderne ordentligt,” lyder det. En gang imellem hører Per dog kunderne udbryde: ”Det’ bar’ pis’dyrt!”, men det har Per fundet en løsning på: ”Trøffelsalamien fra Piemonte koster jo omkring 500 kroner pr. kilo, men man skal ikke blive forlegen over, hvad man skal give! Man kan sagtens nøjes med at købe et par skiver af hver ting, frem for store mængder. Så vi sælger 14 skiver trøffelsalami for 22 kroner, og det er en pris, kunderne kan forholde sig til.”

Frihed og et godt arbejdsliv er vigtigst
Vi nyder en kop kaffe af de store røde keramikkopper, mens Per fortæller: ”Der var flere år, hvor jeg knoklede uden at holde ferie, men nu har jeg 2 ½ ansatte, så jeg kan tillade mig at holde lidt fri en gang i mellem. Flere kunder har opfordret mig til at åbne en butik mere i en anden by, og jeg har da overvejet det, men jeg foretrækker at være i køkkenet og sammen med kunder her i Den Gode Smag i Nyborg, frem for at arbejde administrativt, som flere forretninger vil medføre. Jeg vil hellere have mere frihed og et godt arbejdsliv, og jeg har ikke brug for en stor indkomst, så nu køber jeg mig lidt frihed til en tur på golfbanen en gang i mellem – og det har jeg det helt godt med!” lyder det fra den 59-årige butiksejer.
Så henter han en flaske æblecider fra Gyldensteen Gods som akkompagnement til den tapastallerken, han har forberedt, og som han har stor succes med, især til arrangementer ud af huset: ”Jeg elsker de her cornichoner – er størrelsen ikke nuttet?” spørger han med ægte glæde i stemmen, mens vi hapser os igennem lækkerierne:
Cecina de León, sorte marokkanske oliven med hjemmelavet peberrodscreme på Pressatella Calabra, sydafrikansk snackpeber, semidried tomater, Porchetta del Monte med figen/sennep mostarda, grønne Arbequina-oliven, Manchego med hjemmesyltede valnødder, Pâté de Porc aux Cèpes, cornichoner med salte mandler, rucola og hjemmerørt pesto.

Per mad blog

Fotos taget af Benita Marcussen.

Læs mere om Den Gode Smag

Gastroteket i Odense: Den lille delikatessebutik, ...
Som Mamma stadig laver det
 

Kommentarer

Der er endnu ingen der har kommenteret på dette indlæg.
Så du kan være den første til at kommentere på det.
Already Registered? Login Here
Gæst
tirsdag, 13. november 2018