Madklummen

Gastronomisk guide med spot på specialiteter

Gantry 5
2 minutes reading time (325 words)

Mæh....Manchego

Får-close-up

Manchego er en af verdens mest kendte spanske oste - og vel nærmest også den eneste kendte spanske ost i den brede offentlighed! Læs mere om den her...

Manchega-fårene er en oprindelig race, som trives meget godt i de klimaforhold, der er i Castilla La Mancha-området i Spanien: Varmt om sommeren og meget koldt om vinteren. La Mancha er det eneste sted, man må fremstille Manchego DOP, og det tilladte område udgøres af de fire provinser Albacete, Ciudad Real, Cuenca og Toledo, der i alt strækker sig over cirka 34.000 kvm2.

Manchega-fåreracen er ikke er særlig produktiv, eftersom den kun producerer en liter mælk om dagen, men mælken er perfekt til at fremstille Manchego. Det er også den eneste race, der er tilladt at bruge til fremstillingen af den kendte spanske ost, der har den beskyttede oprindelsesbetegnelse DO (Denominación d'Origen).

Manchego må fremstilles af pasteuriseret mælk eller råmælk og altså kun af mælk fra fåreracen Manchega. Osten skal modne i mindst 60 dage, og må modne i op til to år. Den har en fast konsistens og skæres ud i trekanter.

Der findes kun én eneste producent af økologisk manchego-ost i Spanien. Det er Fuentillezjos, et lille familiefirma, som blev grundlagt i 1960. Familien gik over til økologisk produktion i 1985, og i dag videreføres gården af de to børn, Concha og Matteo. De har fremstillet den økologiske Manchego siden 2003 og har 1800 får på gården.

Fuentillezjos' får går frit på markerne og de malkes to gange dagligt. De giver ½ liter mælk om morgenen og en ½ liter om eftermiddagen, og der skal bruges seks liter mælk til at fremstille et kilo ost, hvorimod de konventionelle producenter af Manchego kun skal anvende cirka 4 -4,5 liter mælk. Det skyldes, at de økologiske får lever et frit liv med naturlig kost, og ikke fodres med f.eks. majs og soja, som de konventionelle får gør, og som er med til at gøre mælken federe.

Ost-og-mejerist

 

Se også Fuentillezjos video her

Klik dig ind på deres hjemmeside her

En gris i fåreklæder
Svinsk lækker
 

Kommentarer

Der er endnu ingen der har kommenteret på dette indlæg.
Så du kan være den første til at kommentere på det.
Already Registered? Login Here
Gæst
tirsdag, 17. september 2019