Madklummen

Gastronomisk guide med spot på specialiteter

Gantry 5
3 minutes reading time (661 words)

Op på mærkerne. Kender du BOB og BGB?

 PDO-Logo        PGI-Logo       TSG-Logo

 
BOB og BGB er såkaldte oprindelsesbetegnelser, som formelt har eksisteret i EU-regi siden 1992 (men som flere lande kørte med allerede før den tid), og som især sydeuropæerne bruger flittigt til at markere, at deres fødevarer er knyttet til et bestemt område. Tænk f.eks. bare på skinkerne fra Parma, San Daniele og Bayonne eller aceto balsamico fra Modena. Men hvad sker der egentlig i Danmark? I 20 år har vi stået i stampe med kun tre produkter, der er beskyttet af EU's mærkning, men efterhånden sker der lidt...

Kun tre danske fødevarer med mærke på
I mange år har der faktisk kun været tre danske fødevarer, der har kunnet pryde sig med EU's mærkninger. Det er de to oste Esrom og Danablu - og så gulerødderne fra Lammefjorden, der alle tre fik en BGB-mærkning i 1990'erne.
Forkortelserne står for Beskyttet Oprindelsesbetegnelse (BOB) og Beskyttet Geografisk Betegnelse (BGB), og de bruges på fødevarer, der kun kan/må fremstilles i et begrænset område, hvor der f.eks. er særlige klimatiske forhold eller traditioner, der er med til at skabe det givne produkt. Et eksempel kunne være parmaskinke, der kun kan fremstilles i Parma-området, fordi der her er særlige vind - og klimaforhold, der er med til at præge skinkernes modning.

Den dansk-græske Fetakrise
Mange husker også Feta-sagen, hvor grækerne insisterede på retten til at bruge navnet, fordi at Fetaosten efter deres opfattelse hang uløseligt sammen med Grækenland. De fik ret, og grækerne råder i dag over eneretten til navnet og produktionen af den "ægte" Fetaost.

Mærkningerne markedsfører de sydeuropæiske fødevarer
I Sydeuropa har man i årevis benyttet sig af mærkningerne, både for at beskytte produkterne, men også for at markedsføre fødevarerne i udlandet. Det giver nemlig forbrugerne en sikkerhed for, at produkterne er fremstillet efter en række nøje fastsatte krav, der bl.a. definerer produktionszonen og kravene til dyrenes foder, race og opvækst.

Seks danske fødevarer er godkendt
I Danmark er vi stadig lidt tøvende overfor at mærkningerne, og området har i flere år stået i stampe. Man har slet ikke grebet muligheden for at fremhæve og markedsføre de fødevarer, der er indbegrebet af "lokale" og som er knyttet til bestemte områder. Men efterhånden er der kommet lidt flere til, og i 2017 ser listen af danske fødevarer sådan ud:

  • Esrom
  • Danablu
  • Lammefjordsgulerødder
  • Vadehavslam
  • Vadehavsstude
  • Lammefjordskartofler


Derudover er vine fra Sjælland, Bornholm, Fyn og Jylland blevet registreret.

Markedsføringen af gulerødderne og kartoflerne fra Lammefjorden og hele Odsherred-området er begyndt at rykke lidt på sig. Du kan læse mere om nogle af de lokale avlere her


Hvad er forskellen egentlig på BOB og BGB - og hvad er nu GTS?

Landbrugsprodukter/fødevarer med BOB skal både være fremstillet, forarbejdet og tilvirket i det geografiske område, mens der for BGB gælder, at mindst én af disse betingelser skal være opfyldt.

For BOB-produkter gælder, at egenskaber eller andre kendetegn hovedsageligt eller fuldstændigt kan tilskrives det geografiske miljø med det naturbetingede og menneskelige faktorer.

For BGB-produkter gælder, at produktets egenskaber, omdømme eller andre kendetegn skal kunne tilskrives det geografiske område.

Den tredje mærkning hedder på dansk Garanteret Traditionel Specialitet (forkortet GTS). Den bruges i mere begrænset omfang, men f.eks. hører kendte specialiteter som den italienske mozzarella-ost (af komælk, for bøffelmælsmozzarella er DOP) og spanske serrano-skinke under denne betegnelse, da produktionen ikke er knyttet til en begrænset zone.

Vil du se og søge i EU's register over samtlige europæiske fødevarer, der har opnået mærningerne? Så klik her

Her er en liste over mærkerne, forkortelserne og betegnelserne på fem europæiske sprog:

 PDO-Logo  

Dansk: BOB: Beskyttet Oprindelses Betegnelse

Italiensk: DOP: Denominazione d' Origine Protetta

Spansk: Denominación de Origen Protegida

Fransk: AOP: Appellation d'Origine Protégée

Engelsk: PDO: Protected Designation of Origin

PGI-Logo

Dansk: BGB - Beskyttet Geografisk Betegnelse

Italiensk: IGP: Indicazione Geografica Protetta

Spansk: IGP: Indicación Geográfica Protegida

Fransk: IGP: Indication Géographique Protégée

Engelsk: PGI: Protected Geographical Indication

TSG-Logo

Dansk: GTS: Garanteret Traditionel Specialitet

Italiensk: STG: Specialità Tradizionale Garantita

Spansk: ETG: Especialidad Tradicional Garantizada

Fransk: STG: Spécialité Traditionnelle Garantie

Engelsk: TSG: Traditional Speciality Guaranteed

 

Spaghetti Martelli: Sandwich med Pancetta, Bresaol...
Vild med gris: Grise-accessories, part 6
 

Kommentarer

Der er endnu ingen der har kommenteret på dette indlæg.
Så du kan være den første til at kommentere på det.
Already Registered? Login Here
Gæst
tirsdag, 17. september 2019