Madklummen

Gastronomisk guide med spot på specialiteter

Gantry 5
4 minutes reading time (704 words)

Trattoria L’Alba: Italiensk daggry i Holbergsgade

LAlbaBlog

”Du må gerne skrive, at en del af succesen er de kvalitetsprodukter, vi får fra Gastro-Import! Folk poster billeder og taler om dem!” lyder det begejstret fra Erik Bjørn og hentyder til vinbaren Nebbiolo, som han er én af mændene bag. Nu har han netop slået dørene op for sit nye sted: Trattoria L’Alba i Holbergsgade.

Trattoria L’Alba er – ligesom Nebbiolo - inspireret af det gode liv, som leves i Italien og i særdeleshed Piemonte, hvor Erik Bjørn selv ejer to huse og har haft sin gang de seneste ti år. Der er over 200 italienske vine på kortet og maden holdes i uformel stil med en overskuelig menu, der blot fylder én side. Den udskiftes løbende og styres af den toscanske køkkenchef Leonardo Battain, der har en fortid på bl.a. Famo-restauranterne. Davide Pecoraio er blevet restaurantchef, han kommer fra Piemonte og har fra starten været en fast del af teamet bag Nebbiolo. Nu er trekløveret blevet partnere.

Chefens søn er køkkendreng
Bag køkkenets glasruder med stålrammer, som tidligere har været en del af modehuset Sands butiksdekoration, står 21-årige Magnus og ruller grissini. Han er med chefens ord ”en høflig ung mand”, og det er jo heldigt, når han også hedder Bjørn til efternavn og er chefens søn.
Erik Bjørn står for koncept, ledelse og markedsføring og holder sig helt udenfor service-delen, for som han siger: ”Det vil jo være sørgeligt at se en mand på over 50 år, der arbejder på en vinbar, så vil jeg jo kun få drikkepenge af medlidenhed!”

Lyset er vigtigt!
Medlidenhed er nu ellers ikke det første ord, der falder én ind, når man møder den 53-årige, ungdommelige Erik Bjørn, der har en velrenommeret, 30-årig karriere som reklamefotograf bag sig. Efter de mange år i branchen og som leder af sit eget fotostudie med flere ansatte, var han klar til noget nyt. Og i hans nuværende rolle som vinbar- og restaurantejer, kan han udleve sin begejstring for lys og æstetik på nye måder. ”For en gammel fotograf som mig er det enormt vigtigt med lyset. Faktisk er min kæreste også bestyrer af en lysbutik! Hun har hjulpet med indretningen af lyset i rummene, og vi har indgået et samarbejde med Flos, der har leveret lyset både til restauranten og køkkenet. Selv den argentinske opvasker har fået et smukt lys. Hvorfor skulle han dog have grimt lys?!” udbryder Erik Bjørn retorisk.

Navnet har flere betydninger
Restaurantens navn Alba er bl.a. inspireret af byen i Piemonte, som er kendt for sin gastronomi, vin og trøfler. Men på italiensk kan ordet Alba betyde både daggry og ny begyndelse, så ved at kalde stedet for Trattoria L’Alba har teamet indgået et kompromis, der gør alle glade. Danskerne kan nemmere udtale dét navn end så mange andre italienske restaurantnavne, der var oppe at vende i idéfasen. Og ved at indsætte et ”l” foran Alba, fjerner man den klare reference til byen i Piemonte, og fremhæver i stedet ordets andre betydninger. Dermed får køkkenchefen, der jo kommer fra Toscana, ikke negligeret sine gastronomiske rødder.

Kun italienske vine og kvalitetsråvarer
”Vi har kun italiensk vin og varer fra Italien på kortet. Vi har handlet hos Gastro-Import, siden vi åbnede Nebbiolo, og vi har altid fået ros for kvaliteten. Ofte har gæsterne ikke smagt noget lignende, f.eks. har de færreste prøvet en 36 måneders Parmigiano Reggiano, men er vant til den version, de kan få i discount-supermarkedet. Det er vigtigt for os, at folk føler sig hjemme. Og når de små stuzzichini (”hapsere”), som de får sammen med vinen, smager så godt, bliver folk gerne hængende og drikker et glas vin mere!” lyder det fra Erik Bjørn.

Hjemlig stemning
Fra de rå murstensvægge betragter mørke øjne os på de historiske, sort-hvide fotos af det italienske hverdagsliv. I vindueskarmen står terracottafarvede potter med velduftende mynte, salvie, timian og oregano. Det er nemt at føle sig hjemme, og vi er ikke de eneste. Pludselig mærker jeg, at Eriks sorte labrador hviler sit hoved på mine Vans-gummisko og slumrer under bordet.

Hundens navn? Alba, naturligvis.

 

ManzoLAlbaBlog
Fersk Manzo med bøffelmælksmozzarella, Taggiasca-oliven, ekstra jomfru olivenolie fra Giannini, citronsaft, salt & peber

 SprutterLAlbaBlog
Blæksprutter med marinerede gulerødder & fennikel, Munkeskæg og ekstra jomfru olivenolie fra Giannini

Fotos taget af Benita Marcussen.

Martin Appel fra Kopenhagen Fur: Køkkenchefen vove...
Castillo de Canena: Det flydende guldeventyr
 

Kommentarer

Der er endnu ingen der har kommenteret på dette indlæg.
Så du kan være den første til at kommentere på det.
Already Registered? Login Here
Gæst
onsdag, 12. december 2018