Madklummen

Gastronomisk guide med spot på specialiteter

Gantry 5

Gastronomisk guide med spot på specialiteter

Er du gastroseksuel?

Yoghurt Knuthenlund

Lars Dahlager fra Poltiken har tilføjet et nyt begreb til sin underholdende fredagsliste i avisen over positive og negative tendenser: At være Gastroseksuel.
Definitionen lyder: Folk, der er sygeligt optaget af råvarer i sæson, at få en purépresser til ders Kitchenaid og lægge højkontrastbilleder af deres morgenmadsconflakes på Facebook....

Kender du typen?

1 Kommentar

Mere Meaux!

Brie-de-Meaux
Den franske hvidskimmelost brie de Meaux AOC er ingen nyhed - det er en klassiker og blandt Frankrigs mest kendte og elskede oste. Men den fremstilles kun af seks producenter, hvoraf dén fra familien Dongé er blandt de mest værdsatte af gourmeter.

Læs mere
0 Kommentarer

VIDUNDERLIGE VINCOTTO

Vincotto-1

Vincotto er kogt druemost, der oprindeligt blev brugt som krydderi i de syditalienske bønders landkøkken og til at helbrede en spirende forkølelse. I dag udgør Vincotto en spændende ingrediens i det kreative køkken, der også er nået til Barack Obamas middagsbord, og som kan bruges til både and og ananas....

Læs mere
0 Kommentarer

Ruliano: Verdens bedste parmaskinke?

Parmaskinke

Parmaskinkens hjerte hedder Langhirano. Lokalt omtales det som "patria dei maestri prosciuttai" - skinkemestres land.
Det lyder grandiost, men i virkeligheden er det et bette sted oppe ad nogle snørklede bjergveje, få kilometer fra Parma, og landskabet skiller sig ikke synderligt ud fra så mange andre norditalienske områder. Men her betyder skinker alt. Og luften. Man vælter ud ad bilen og er ubehageligt kvalm og køresyg af hårnålesvingene, så på alle måder er luften det første, man tænker på, når man træder ud. Så ren. Og så er her bare så luftigt. Og roligt. Ingen trafik. Grønt, selvom himlen er grå.

 

Læs mere
0 Kommentarer

Piemonte: Vin, trøfler - og Nutella!

Nutella 5
Bloggeren nusser sit 5 kilos Nutellaglas


Nutella som kvalitetsfødevare? Det er måske lidt langt ude. Men så alligevel: I min verden er Nutella på top 10 over absolutte favoritprodukter. Historien om Nutella går 50 år tilbage, og oprindelsen i Alba i den italienske gastronomi-region Piemonte er ikke tilfældig. Alba er stedet med det fantastiske mikroklima, som også er kendt for bl.a. vin og trøfler. Og sine hasselnødder!

Læs mere
0 Kommentarer

Pimentón: Glød og gusto

Pimentón
Pimentón - den spanske, røgede paprika - er ikke så kendt i Danmark, men er til gengæld en af hovedingredienserne i det spanske køkken. Pimentón giver farve og smag til f.eks. chorizo og lomo, paella og tapas. Den fineste pimentón kommer fra området La Vera i Extremadura-provinsen og bliver stadig fremstillet efter de gamle traditioner, hvor peberfrugterne ryges over ild og vendes ved håndkraft.

Læs mere
0 Kommentarer

Gastronomiske gourmetgrise

Knuthenlund
Nu er det ikke længere nok, at grisekødet er blegt, billigt, rullet, pumpet og flæsket. Nej, grisene skal gerne leve frit, se lidt specielle ud og tilhøre en race med et eksotisk navn som f.eks. Pata Negra, Duroc, Cinta Senese eller Mangalica.
Grise er blevet cool!

Læs mere
0 Kommentarer

Ekstra jomfru olivenolie - de gyldne dråber

Olivenolie2
Du har nok hørt, at olivenolie er sundt – og sundere end mange andre fedtstoffer. Men er en olivenolie til 25 kroner nede i din lokale discountbutik også et godt valg?

Her får du et par tips til, hvordan du kan aflæse, dufte og smage, om en olivenolie er af god eller dårlig kvalitet...

Læs mere
3 Kommentarer

En gris i fåreklæder

Mangalica

Kig lige en ekstra gang. Hvad ser du? En gris? Et får? En puddel?

Mangalica er en griserace, der stammer fra Ungarn, og som har en karakteristisk, ulden pels. Og faktisk er kødet både smagfuldt og mørt. Nu har danske forskere forsøgt at krydse både den ungarske Managlica-race og den iberiske svinerace med danske svin, og åbenbart med succes.
Men kan man bare det, uden at tage hensyn til grisenes naturlige miljø, fritgående opvækst og særlige foder, der normalt er med til at skabe kødes smag?

Læs mere
0 Kommentarer

Mæh....Manchego

Får-close-up

Manchego er en af verdens mest kendte spanske oste - og vel nærmest også den eneste kendte spanske ost i den brede offentlighed! Læs mere om den her...

Læs mere
0 Kommentarer

Svinsk lækker

Parma

Italienerne kan altså bare noget med lækre damer og skinker!

Salget af skiveskåret Parmaskinke boomer i Danmark. Men hvad gør den så speciel? Bliv klogere her!

Læs mere
0 Kommentarer

Undskyld, har du en Parmesan under jakken?

Parmesan

Ost er den foretrukne fødevare, når supermarkedstyve i Europa skal på rov.
Næsten fire procent af al ost i de europæiske forretninger bliver stjålet, hvorimod kun 2,4 procent af de stjålne madvarer er kød. Og i Italien er Parmesan den mest stjålne ost....

Læs mere
0 Kommentarer

Grana Padano - og de 4.350.000 ostehjul

GranaPadanoLussoQuotidiano

"Grana Padano. Den daglige luksus" står der i reklamen ovenfor. Og det er da også de færreste pasta-elskere, der spiser deres pasta uden reven Parmesanost - med mindre der er tale om en pastaret med fisk, naturligvis. Men er du mest til Grana Padano eller Parmigiano-Reggiano – og hvad er forskellen egentlig?

Læs mere
1 Kommentar

Ostens konge - En guide til Parmigiano Reggiano

Parmigiano-Reggiano-formatagliata

Parmigiano Reggiano betegnes ofte som "Ostens konge". I 2009 blev der produceret knap tre millioner parmesanhjul til en værdi af 870 millioner Euro, og det er da også en af Italiens mest kendte (og efterlignede) oste. Men den originale Parmigiano Reggiano skal leve op til en række strikse krav....

Læs mere
0 Kommentarer

De ultimative accessories til skinke-elskere

 Hund-med-skinke

En sækkepude formet som en parmaskinke, pølser af stof, en mortadella som hovedpude...
Hvad mere kunne man nogensinde drømme om, hvis man er i skinkebranchen?

Læs mere
0 Kommentarer

Kaffenørdens organiske skumteori i praksis

Kaffe

Morten Münchow er "hus-biolog" og tidligere kafferister hos Kontra Coffee i København. Desuden er han en kaffenørd, der går helt utrolig meget op i mælkeskum. Han er faktisk den første, der har forsket videnskabeligt i mælkeskum...

Læs mere
0 Kommentarer

Er du hastespiser eller pleaserspiser?

 MG 3298

Det er meget populært at inddele folk i typer. Nu kan man sågar også spise efter sin kvindetype!

Marie Steenberger, der er såkaldt ernæringsekspert, mener at kvinder kan være trøstespisere, overspisere, hastespisere, sukkerspisere eller pleaserspisere...

Læs mere
0 Kommentarer

Cinta Senese - den toscanske tradition

maialino

Den lille fine fyr her er på alle måder en gastronomisk gris. Cinta Senese-racen er en toscansk tradition og noget af det ypperligste, man kan finde i Italien, når man taler grisekød.

Læs mere
0 Kommentarer